Pohjanranta Oy

Pohjanrannan tila perustettiin jo keskiajalla Niemi-nimisenä. Ensimmäiset asiakirjamerkinnät ovat peräisin 1500-luvulta. Tuolloin tilan isäntänä oli mm. Heikki Niilonpoika Niemi, laajan Kemin pitäjän nimismies.

1700-luvulla tila siirtyi virkamiesomistukseen, mutta vuonna 1844 isännäksi tuli jälleen talonpoika, Eerikki Niemelä. Hän oli parlamentaarikko, sillä hän kuului talonpoikaissäädyn edustajana vuonna 1862 kokoontuneeseen ns. tammikuun valiokuntaan, jonka keisari Aleksanteri II kutsui valmistelemaan vuoden 1863 valtiopäiviä.

Myös Eerikki Niemelän poika Matti oli parlamentaarikko. Hän oli maakunnan edustajana talonpoikaissäädyssä kolmilla valtiopäivillä. Vuosina 1904-23 hän toimi Kemin kaupungin pormestarina.

Vuonna 1916 Matti Niemelä myi tilan Kemin kaupungille vaivaistaloksi. Sittemmin tilalla toimi kunnalliskoti ja vanhainkoti vuoteen 1995 saakka, jolloin talo jäi tyhjilleen.

Syksyllä 1998 Vuokko ja Paavo Väyrynen ostivat tilan ja antoivat sille nimen Pohjanranta. Isäntänä oli jälleen parlamentaarikko.

Viinimyymälästämme ja verkkokaupastamme löydät mielenkiintoisen tilan historiasta kertovan Pohjanranta-kirjan. Kirja on mainio tuliainen tai lahja.